Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2015 09:31 - Какво да правим, когато парите свършат?
Автор: shapeshifting Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1858 Коментари: 0 Гласове:
2



 Какво да правим, когато парите свършат? Напоследък срещам много хора, които са изгубили работата си или са на път да го направят. Осигурителният им план е заминал, спес­тяванията им са изчезнали, а може би вече не получават и по­мощ за безработни. За голяма част от нашето общество това се превръща в нещо обичайно. Много хора са изправени пред липсата на работа и на средства, но въпреки това техните се­мейства трябва да се хранят и сметките трябва да се плащат. Това важи ли за теб? Надявам се не, обаче се обзалагам, че поз­наваш някого в подобно положение.

Твърде късно е да се казва на хората, че е трябвало да спес­тяват повече (пари в брой за шест месеца, с които да покриват разноските си). Твърде късно е и да се казва, че е трябвало да работиш повече, по-умно или по-добре, за да не попаднеш в списъка със съкратените (невинаги причината е това, но често е). Много е късно да се каже, че не е трябвало да харчиш пари­те си за глупости; че не е трябвало да ги пилееш за неща, кои­то доставят само временно удовлетворение; че не е трябвало да ходиш четири пъти седмично на ресторант или че не е било нужно да си купуваш тази кола, която всъщност не може да си позволиш, или къщата, която си купил, знаейки, че не може да я изплатиш, ако нещо се случи с работата ти. Късно е да хокаш хората за тези неща в момента, затова няма да го правя.

Вместо това ще им кажа неща, които ще им помогнат, ко­гато настъпи критично положение, когато се борят и основна­та грижа е оцеляването. Ето пет неща, които трябва да напра­виш, читателю, когато парите свършат:

1. Когато трябва да си търсиш работа, отърви се от егото си. Важното е, че семейството ти се нуждае от храна и тряб­ва да си плащате сметките. Ти си обвързан. Което значи, че трябва да си готов да плащаш. Освен това имаш задължения, което значи, че трябва да си готов да ги изпълняваш. Когато си се оженил, уверен съм, че клетвата ти е съдържала „и в бо­гатство, и бедност". Тази клетва е същата, каквато даваш и за другите си обвързаности и задължения. Когато са се родили iL-цата ти, не е ставало дума, че ще имат храна само ако работ­но го ти място е мечтаното и времената са добри. Също така не " и подписал договорите със своята банка, ипотечна компания или за кредитните си карти, в които да пише, че ще си пла­щаш вноските само когато имаш работа. Ти си се обвързал да се грижиш за своите задължения. Обвързването не е станало под условие.

Няма значение, че си бил инженер и си изкарвал 100 хиляди на година. Сега е време да приемеш и работа, в която трябва ia питаш: „Искате ли картофки към сандвича" или „Трябва да спра, за да заредя сенокосачката", или „Трябва ли ви детегле­дачка". Разбра ли намека? Трябва да направиш всичко необхо- 1Имо, за да си плащаш сметките, да слагаш храна на масата и децата ти да имат покрив над главите — просто защото си обе­щал да го правиш. Дал си дума и трябва да я спазиш.

Няма извинение да не го правиш. Съжалявам, но не ми пращай писма с тъжни истории. Няма извинение. Продавал i 1.м телевизори, косил съм ливадата на съседа, товарил съм ча­къл. Продавал съм скрап и съм разчиствал боклуци. Никога не съм смятал, че дадена работа е под достойнството ми, когато е ставало дума за плащане на сметките и купуването на храна за семейството. Беше ли ми неприятно? Разбира се. Правех ли го? Естествено.

Така че направи нещо. Не си прекалено велик. Работата може да не е най-приятната, може да не е от тези, с които чо- нек се хвали и разказва на приятелите си. Със сигурност това няма да е новата ти кариера, но ако ти плаща сметките, храни семейството ти и не е незаконна - прекрасно.

2.   Мини на режим „оцеляване". Финансовите гурута често делят нещата на две категории: нужди и желания. По мое мне­ние това не е достатъчно. Твърдя, че има още една категория: пе мога да живея без това. Как харчиш парите си? Пръскаш ги ча неща, които искаш? От които имаш нужда? Или неща, без които не можеш? Ако парите свършват или са свършили, може да харчиш пари само за неща, без които не можеш. Кои са те? На първо място храна. На второ - покрив. На трето - задълже­нията. Нищо друго не заслужава твоите пари.

Общувай. Обади се на кредиторите си и им обясни по­ложението. Повярвай - това няма да е нещо, което не са чу­вали вече. Обясни им в какво положение си и какви са дейст­вителните ти възможности по отношение на изплащането. Не забравяй, че кредитът се определя от готовността ти и въз­можността ти да си плащаш вноските. Обясни, че си готов да си плащаш, но възможностите ти са малки. Разбира се, ще ти повярват с толкова по-голяма готовност, колкото кредитната ти история в миналото показва подобна голяма готовност. Не очаквай да ти повярват, ако не си полагал усилия да си пла­щаш вноските навреме. Въпреки това трябва да се свържеш с тях. Трябва да поемеш инициативата. Решението не е да се криеш, да не вдигаш телефона и да не отговаряш на писмата им. Говори с тях, като не забравяш, че парите са техни, че са ти ги 2.   дали заради твоето обвързване да ги върнеш и че имат пълното право да си ги искат.

3.  Продавай. Обиколи жилището си и се отърви от всичко, без което може да живееш. Аз продадох мебелите от всеки­дневната и след това седяхме на пода. Беше по-важно да пла­тим вноската за ипотеката, отколкото да имаме диван. Ако не го използваш редовно - продай го. Започни от „играчките" си: стикове за голф, лодки, джипове, мотоциклети, велосипеди и всичко останало. След това се заеми с гардероба си, сидитата, дивидитата, излишните мебели, картините и другите неща, които не са напълно нужни за твоето оцеляване. Бъди суров със себе си. Удивително е колко малко всъщност му трябва на човек.

Научи добре новата си работа. Ако нямаш работа, твоя­та нова работа ще бъде да си намериш. Да, намирането на ра­бота е твоята нова работа. Моят син, модният дизайнер, изгуби работата си. Беше спестил малко пари, така че можа да изка­ра три месеца, преди да остане без средства. Беше уверен, че в течение на три месеца ще успее да си намери работа. Обаче когато минаха, нямаше нова работа и парите бяха свършили. Той направи всичко, което предлагам тук. Минах да го видя и в жилището му почти нямаше мебели и нови дрехи. Взе квар- тирант, за да му помага за плащането на режийните. Хранеше се с нудъли и сандвичи. Обаче най-важното беше, че работеше по 12 часа дневно в търсене на нова работа. Регистрира се във всички интернет страници за търсене на работа. Изпрати ав­тобиографията си с опита си от модната индустрия, кандидат­ствайки за всички възможни работни места, които би могъл да заема със своята квалификация. Състави си и биографии, в които не се споменаваше и дума за мода. Те бяха подходящи за всякаква работа: от продавач до метач. Спеше с телефона си в ръка и ако посред нощ получаваше съобщение за вакант­на работа, скачаше, за да приготви нужното сиви. По цял ден ходеше на интервюта. Ходеше и на такива, за които знаеше, че няма да доведат до резултат, само и само да повиши умения­та си в интервютата. Яви се на интервюта за шофьор на елек­трокар, портиер, амбулантен търговец и много други. Дока­то вървеше по улицата, влизаше в ресторантите и предлагаше да измие чиниите. Беше трудно и се депресира, защото всеки ден се обезкуражаваше. Обаче продължи. Най-накрая намери един човек с магазин за велосипеди, който го взе, за да ги ре­монтира и да чисти магазина. Заплатата не беше дори мини­малната, но все пак беше работа. Той не преставаше всеки ден да търси нещо по-добро. Когато му предложиха работа като моден дизайнер, но за четвърт от заплатата, която беше вземал преди - той прие. Скъсваше си задника 2.  от работа и правеше всичко възможно да я запази. Защото знае колко трудно се на­мира работа и какво значи да си разорен. (За онези, които ще кажат: „Лари. защо просто не му помогна?" Я стига, познаваш ме достатъчно добре. А и той не ме помоли. Знаеше какво е нужно и го направи. Негова работа беше да открие как да оце­лее и да си намери нова работа и той го направи.)
Ето въпроса ми към онези, които са загазили: Правите ли всичко нужно? Последвахте ли петте ми съвета от „Какво да правим, когато парите свършат?"- Или все още чакате някой да ви спаси? Това няма да се случи. Прекарвате дните си в гър- чене, спорове, хленчене, оплаквания и обвинения срещу ра­ботодателя, кредиторите и правителството? Това е глупаво — прахосвате време и енергия. Освен това ви отдалечава, а не ви приближава към вашата цел. А тя е да направите всичко възможно да оцелеете, да се грижите за семейството си, да си плащате задълженията. Отивайте да работите!

Лари Уингет, гуруто-питбул, струва си да се прочете 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shapeshifting
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 65889
Постинги: 44
Коментари: 1
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930