Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2015 10:21 - 10 съвета от полиглота
Автор: shapeshifting Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 559 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.04.2015 10:22


 Като Ломб, която по образование е химик, е една от първите симултанни преводачи в света, която умее да превежда на 8 езика, да разбира и да борави с 16. И то в епоха, когато нямало аудиодискове със записи и езикови училища. Удивителното е, че тя научила повечето езици сама, работейки самостоятелно по учебници и художествена литература на изучавания език. В основата на нейния подход лежи принципа на пълното потапяне в езика: усвояване на граматиката успоредно с четене на оригинални текстове и заучаване на устойчиви словосъчетания, най-често употребявани в устната реч.

Като Ломб формулира десет прости, но ефективни правила за изучаване на езика и ги излага в своята книга «Как изучавам езици». Предлагам ви нейните изпитани тайни за изучаване на чужд език:

1.    Всеки ден се занимавайте с изучавания език. Ако не разполагате с много време, дори 10-15 минути за четене или повтаряне на нови изрази е достатъчно. Най-ефективно е да учите сутрин, когато умът е бодър и свеж.

2.    Ако желанието за изучаване на езика отслабва твърде бързо, измислете си свой собствен алгоритъм на занимания. Например, малко учене, после малко музика, кратка разходка. Но не захвърляйте ученето.

3.    Контекстът е всичко. Никога не изучавайте отделни думи, максимално използвайте контекста. Например, ако запомните израза «strong wind», то едната дума автоматически ви подсеща за другата.

4.    Много полезно е да си записвате готови отделни фрази и да се стараете да ги използвате колкото е възможно по-често в речта.

5.    Мислено си превеждайте наум всичко каквото ви попада пред очите — реклами, откъси от песни, диалози, заглавия. Тренирайте паметта си.

6.    Полезно е да се заучават неголеми текстове и диалози. Но заучавайте само онова, което е стопроцентово правилно или предварително проверено от преподавателя.

7.    Записвайте си вече готовите за употреба фрази и идиоми и ги  съхранявайте в паметта си в първо лице. Например: «I am only pulling your leg» (аз просто те дразня).

8.    Не изучавайте изолирано чуждия език. Щурмувайте крепостта от всички страни: гледайте филми, четете литература и преса в оригинал, общувайте с носители на езика в интернет.

9.    Не се бойте от грешките, а от некоригираните грешки. Никога не оставяйте нищо непроверено. По-добре уточнявайте два пъти.

10. Бъдете уверени, че въпреки всичко вие ще научите езика! Непременно ще настъпи момент, когато количеството ще прерасне в качество, и езиковата бариера ще падне.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shapeshifting
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 65739
Постинги: 44
Коментари: 1
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930