Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2015 19:21 - 7 ТИПА САМОТНИ ЖЕНИ (С ИЛИ БЕЗ КОТКИ) - пълният текст
Автор: shapeshifting Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2854 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.04.2015 21:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 7 типа самотни жени (с или без котки)

Какъв тип жени се отказват от връзка с мъж в полза на гордата самота

Самотните дами са полярни екземпляри. На южния полюс са онези, за които самотата е наложена от травматичен житейски опит. На северния полюс пребивават онези, за които самотата е следствие на активна житейска позиция и желанието да живеят за себе си. За такива девойки свободата е ценност, а не трагедия. Жената от първия вариант е жертва на обстоятелствата. Вторият е въпрос на личен избор. Понякога обаче пътеките на тези самотни лъвици се пресичат и преливат една в друга. Да видим какви са седемте типа самотни дами и защо се отказват от живот в двойка.

Обясненията са няколко – невъобразимите трансформации на брачната институция, намалелият обществен натиск – днес да си неомъжена вече не е срамно положение, заклеймявано с присъдата „стара мома“. Да не забравяме разцвета на нарцистичната култура, която внушава на немалко девойки, че за тях няма достоен принц. На четвърто място трябва да отчетем индивидуалните личностни особености, които ще опишем по-долу.

1.      Омагьосаната принцеса Тя чака своя герой. Причината за нейната самота е прекомерната й придирчивост. Тя има огромни очаквания: трябва й не реален мъж, със своите слабости и усложнения, а безупречен – добър, нежен, верен, послушен милионер. И понеже наоколо има само рибари и селски синове без кораб и замък, тя седи на брега сам-сама, разстлала красиво полите си и се взира тревожно в далечината. Това са незрели жени, които не предприемат никакви стъпки, а само чакат принцът на мечтите им да ги намери сам, препуснал на белия си кон…

Но на кой мъж му трябва жена-дете, очакваща той да я издържа, храни, пои, весели и да й се подчинява?

Изходът: По-инициативните принцеси рано или късно си намират някого, докато инертните дами остават да си седят обидени, като с целия си вид показват „на мен никой не ми е нужен“, докато всъщност си мислят „нужен ми е, но не който и да е“.

2.      Жертва на травма Тя се е родила и израснала в неблагоприятна семейна среда. Баща й е пиел и биел, а майка й постоянно й е натяквала, че живее с баща й само заради нея и че всички мъже са гадняри. За момичетата подобни условия и обусловки са крайно вредни. Те се превръщат във филтри в главата и очите й, през които тя може да вижда само манипулатори и тирани. Тя изобщо не забелязва добрите момчета. Няколко пъти тя се опитва да си намери партньор, но по инерция улавя точно онези мъже, които са модификация на модела „пие и бие“. Опарена и убедена, че да, наистина всички мъже са гадняри, тя решава повече да не се занимава с тях.

Изходът. Нежеланието за връзка не означава целибат. Такава жена си хваща безопасно женен любовник, когото може да държи на разстояние и да го приема от дъжд на вятър като горчиво лекарство.

3. Пътешественичка във времето

Причината за нейната самота са незавършени отношения. Някога тя е срещнала „любовта на живота си“, която внезапно и непонятно защо е прекъснала. Нейният любим е загинал трагично, напуснал я е заради друга жена или без обяснение. Той е изчезнал фактически, но вътрешно тя не го е пуснала, не го е прежалила, не е разбрала, не е простила. Времето си тече, а тя води наум нескончаеми диалози. И това понякога може да продължи цял живот.

Външно такава жена може да изглежда свободна и самотна, но вътрешно не „кънти“, а дава заето. И тя си остава обвързана с призрака.

Мъжете, които се опитват да я ухажват, постепенно разбират – тя е толкова затънала в миналото, че не й остава време да мисли за бъдещето.

Изходът. Общуване с различни „интересни“ хора, особено с такива, с които може да се разсъждава за превратностите на съдбата и миналото.

4. Свободолюбивата

Тя е жена с други ценности. Харесва й да живее в хармония с интересите си: да работи много, да пътешества, да се запознава с нови хора, предмети и явления и да завързва неангажиращи кратки връзки. Дългите сериозни отношения не влизат в нейната ценностна система. Главното й отличие от изброените дотук самотници е, че тя изобщо не се впечатлява от това положение. Сама не й е тъжно, нито скучно, нито страшно. Тя не изпитва трепет при мисълта за бяла сватбена рокля и торта на три етажа. Главната й ценност е: да живее за себе си. 

5. Мамина дъщеря

Тя е мамина щерка. Нейната самота е резултат от строго възпитание, забрани и ограничения. Но тук се натъкваме на нещо удивително: девойката, възпитана в строгост, може да се превърне както в самотна монахиня, така и в самотна бунтарка. В детството нейните родители са й внушавали: «Ти си просто забележителна, никой не е достоен за теб». Татко е прогонвал поклонниците, уверявайки скъпоценната дъщеря: на мъжете в главата им е само едно, пази се, дъще. И така девойката на 20 години става на 30, а после и на 40. И продължава да се пази. Мястото на мъжа в живота й е заето от татко или от мама.

И така тя се съгласява да остане сама. Оформя се или като кротка, духовно богата бурно протестираща и склонна към феминизъм особа. «Време ти е най-сетне да се омъжиш!» — сещат се накрая родителите. Но вече е късно. Тя не иска да се омъжва.

Изходът. Себепознание и активен обществен живот.

6. Жената жилетка

Тази дама сама привлича унизените и оскърбените. Край нея се въртят слаби и безжизнени мъже, привлечени като към нос Добра Надежда. Тя се удивява от това, че около нея се мотаят само такива, но не спира да ги съжалява. Резултатът е печален: мъжете се възползват от нея. Тя неуморно утешава поредния изгубен безперспективен страдалец без цел в живота, вдига го на крака, учи го да изкарва пари, а когато той зачерви гребена, я зарязва и отива при друга жена. «Единствената причина е, че жената жилетка не умее да строи партньорски отношения. Нейната достъпност е детско-родителска. И след като се озове няколко пъти подред с разбито корито, тя решава да прекрати благотворителната дейност и да отреже квитанцията на всички мъже.

Изходът. Достатъчно е тя да прехвърли своята загриженост към други нуждаещи се: животните и децата.

7. Дама с приплод

Тя е имала ранен, неразумен, а понякога и нелеп брак. Непланирана бременност и бърз развод. Тя е останала сама с детето и си казва, кой ще ме вземе сега? И върви през живота с този филтър, убеждавайки себе си и другите в собствената си абсурдна позиция. Всъщност децата не са пречка. Проблемът е в нагласата. Жената съзнателно отблъсква мъжете, прикривайки се зад детето. Този последен вариант е разновидност на жената с котка. Счита се, че дамите над 30, които имат котка, се омъжват много по-трудно, отколкото онези без котка, просто защото имат вече сформирана емоционална  привързаност. Тя се грижи за скъпо на сърцето й същество — храни го, пои го, гали го. Програмата за обмен на позитиви в дома е запълнена. Да не забравяме, че старослужещите котараци са склонни да елиминират мъжете новобранци, изразявайки своята ревност в най-подли постъпки като препикаване на обувки и раздиране на ризи.

Изходът. Жените с деца често предпочитат дистанцирани връзки.

 

Добрата новина: с възрастта самотата губи острота и актуалност. На 20 години тя е пронизителна и мъчителна. На 30 сее възприема неутрално. А на 40 се превръща в синоним на спокойствието и е извор на радост. Затова е толкова лесно да се омъжиш млада и никак не ти се иска, когато прехвърлиш четирийсетте.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shapeshifting
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 65795
Постинги: 44
Коментари: 1
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930