Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2015 08:04 - Събуждане на енергията
Автор: shapeshifting Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Повечето хора в съвременните Западни общества разполагат съзнанието и усещането за своя аз в главата – каквото мислим с мозъка, виждаме с очите, чуваме с ушите и изговаряме с устата си. Едно от основните учения на Универсалното дао е, че трябва да преместим съзнанието си (тоест, нашата ци) от главата в корема. Пъпът е мястото, откъдето всички хранителни субстанции постъпват в тялото ни докато сме в майчината утроба и според даоистите той остава енергийният център на тялото през целия живот. Майсторите на източни бойни изкуства правят своите невероятни демонстрации на сила и гъвкавост именно защото разполага съзнанието си в (и така черпят ци от) корема си, който е и нашият център на тежестта.

Съвременните проучвания потвърждават сложността и значимостта на нашия “стомашен мозък”. В тънките и дебелите ни черва има 100 милиона неврони – повече отколкото в гръбначния мозък – и съществуват убедителни научни доказателства, че стомашният мозък притежава независима способност да обработва мисли и чувства. Например, ние на Запад казваме, че любовта живее в сърцето и говорим за “трепване под лъжичката”. Тези изрази показват естествената асоциация между нашите чувства и органи. Често трепването под лъжичката е най-верният показател за интуицията. Даоистите открай време вярват, че чувствата са всъщност енергии, които се пораждат от различни органи, а не само от мозъка.

Всички части на тялото работят в сътрудничество, за да поддържат равновесие и хармония, и всяка част притежава уникални способности. Мозъкът е специализиран да трансформира и проектира нашата енергия към света чрез нашите действия и съзидателност. Но не го бива да генерира и съхранява енергия. По тази причина не е добре да оставяме енергия в мозъка твърде дълго. (Когато го правим, обикновено ставаме раздразнителни и изпускаме излишната мозъчна енергия като крещим на най-близките си или в други неградивни изблици.) Енергията винаги трябва да се насочва към корема, чийто органи са идеални за съхраняване на енергия. Тогава органите освобождават енергията в тялото при такава необходимост, почти като капсули с депо действие. 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shapeshifting
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 65888
Постинги: 44
Коментари: 1
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930